Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12984/5601
Title: Metabolic syndrome in bakery employees: a pilot study
Síndrome metabólico en empleados de una panadería: un estudio piloto
Keywords: Diabetes Mellitus
Circunferencia abdominal
Hipertensión
HDL Colesterol
Trigliceridos
Trabajadores
Diabetes mellitus
Abdominal circumference
Hypertension
HDL-cholesterol
Tryglicerides
Workers
Publisher: Universidad de Sonora
Description: Introduction: The Metabolic Syndrome is an epidemiological indicator of cardiovascular diseases, being present worldwide in 25% of the adult population, doubling the probability of dying and tripling the risk of suffering an acute myocardial infarction or cerebrovascular accidents compared to those that do not have it. Objective: To determine the prevalence of metabolic syndrome in workers of a bakery in Obregon, Sonora. Methodology: An observational, descriptive, transversal pilot study was carried out on a bakery employees. Sampling was non-probabilistic because of availability n=19 employees. We counted on with the corresponding permits and signed informed consent. Data were processed with SPSS version 22. The diagnosis of SMET was determined when three or more of the five ATP III criteria were met. Results: The percentage of metabolic syndrome was 84.2%, with a greater presence in the male gender with 47.4%, all the participants had the presence of at least one ATP III criterion in the study. Conclusions: This study allowed to identify the prevalence of Metabolic Syndrome and at the same time it will be base for new research projects in different contexts.
Introducción: El Síndrome Metabólico es indicador epidemiológico de las enfermedades cardiovasculares, estando presente a nivel mundial en el 25% de la población adulta, duplicando la probabilidad de morir y triplicando el riesgo de sufrir un infarto agudo al miocardio o accidentes cerebrovasculares comparado con los que no lo tienen. Objetivo: Determinar la prevalencia de Síndrome Metabólico en trabajadores de una panadería de Obregón, Sonora. Metodología: Se realizó un estudio piloto observacional, descriptivo, transversal en empleados de una panificadora. El muestreo fue no probabilístico por disponibilidad n =19 empleados. Se contó con los permisos correspondientes y firma de consentimiento informado. Los datos fueron procesados en SPSS versión 22. Se determinó el diagnóstico de SMET cuando se cumplieron con tres o más de los cinco criterios del ATP III. Resultados: El porcentaje de síndrome metabóólico fue del 84.2%, con mayor presencia en el género masculino con el 47.4%, todos los participantes tuvieron la presencia de por lo menos un criterio ATP III en el estudio. Conclusiones: Este estudio permitió identificar la prevalencia de síndrome metabólico y a su vez será base para nuevos proyectos de investigación en diferentes contextos.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.12984/5601
Other Identifiers: https://sanus.unison.mx/index.php/Sanus/article/view/79
10.36789/sanus.vi4.79
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