Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.12984/5827
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.creatorPonce Fernández, Nora Estela-
dc.creatorPollorena López, Gregorio-
dc.creatorRosas Domínguez, Cindy-
dc.creatorOsuna Izaguirre, Sandra Carmina-
dc.creatorLópez Peñuelas, Vida Mariel-
dc.date2021-02-16-
dc.identifierhttps://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1314-
dc.identifier10.18633/biotecnia.v23i1.1314-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12984/5827-
dc.descriptionStudies showed that the removal of husk and seed from tomato affected the antioxidant capacity. The objective: to evaluate the effect of the addition of seed and dried peel in antioxidant capacity of tomato paste produced in Sinaloa. Saladette tomatoes (Solanum lycopersicum L.), for Control Pasta (PC), added with 1% (P1), 1.5% (P1.5) and 3% (P3) of dried husk and seed were used. Tomatoes were disinfected, scaled, pulped and evaporated, the by-product dried (70 ° C / 6 h) (SCS) to be added to P1, P1.5 and P3. Antioxidant capacity was evaluated at time 0 week 24 of storage by determination of total phenols, DPPH, TEAC and ORAC. The experimental design was one-way ANOVA and the differences between averages were evaluated by Tukey (p≤0.05). The total phenolic content was higher in SCS (58.92 ± 1.29a) to the other treatments (p≤0.05), which increased when adding seed and husk. The major DPPH inhibition was in SCS, followed by P3 (67.207 ± 0.52b), with a direct relationship between the addition of the by-product and the antioxidant capacity in P1 and P1.5 (p> 0.05). Total phenols, DPPH, TEAC and ORAC decreased over time. The addition of husk and dehydrated seed modifies the antioxidant capacity that deteriorates over time.en-US
dc.descriptionEstudios demostraron que la eliminación de cáscara y semilla del tomate afectaron la capacidad antioxidante. El objetivo: evaluar el efecto de la adición de semilla y cáscara deshidratada en capacidad antioxidante de pasta de tomate producida en Sinaloa. Se utilizaron tomates saladette (Solanum lycopersicum L.), para Pasta control (PC), adicionada con 1% (P1), 1.5% (P1.5) y 3% (P3) de cáscara y semilla deshidratada. El tomate se desinfectó, escaldó, despulpó y evaporó, el subproducto se secó (70°C/6 h) (SCS) para agregarse a P1, P1.5 y P3. Se evaluó capacidad antioxidante en tiempo 0 semana 24 de almacenamiento mediante determinación de fenoles totales, DPPH, TEAC y ORAC. El diseño experimental fue ANOVA de una vía y las diferencias entre promedios se evaluaron mediante Tukey (p≤0.05). El contenido de fenoles totales fue mayor en SCS (58.92±1.29a) a los demás tratamientos (p≤0.05), que aumentaron al adicionar semilla y cáscara. La inhibición de DPPH mayor fue en SCS, seguido de P3(67.207±0.52b), con relación directa entre la adición del subproducto y la capacidad antioxidante en P1 y P1.5 (p>0.05). Fenoles totales, DPPH, TEAC y ORAC disminuyeron respecto al tiempo. La adición de cáscara y semilla deshidratada modifica la capacidad antioxidante que se deteriora con el tiempo. Palabras clave: Pasta de tomate, capacidad antioxidante, cascara y semilla de tomatees-ES
dc.formatunknownes_MX
dc.languagespa-
dc.language.isospaes_MX
dc.publisherUniversidad de Sonoraes-ES
dc.relationhttps://biotecnia.unison.mx/index.php/biotecnia/article/view/1314/496-
dc.rights.uriopenAccesses_MX
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.rights.uriopenAccesses_MX
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0es_MX
dc.sourceBiotecnia; Vol. 23 No. 1 (2021); 135-140en-US
dc.sourceBiotecnia; Vol. 23 Núm. 1 (2021); 135-140es-ES
dc.source1665-1456-
dc.source1665-1456-
dc.subjectPasta de tomatees-ES
dc.subjectcapacidad antioxidantees-ES
dc.subjectcáscara y semilla de tomatees-ES
dc.titleEfecto de la adición de cáscara y semilla deshidratada en la capacidad antioxidante de una pasta de tomate producida en Sinaloa: Effect of the addition of husk and dehydrated seed on the antioxidant capacity of a tomato paste produced in Sinaloaes_MX
Appears in Collections:REVISTA BIOTECNIA
Show simple item record

Page view(s)

184
checked on Jun 22, 2023

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons